سلام شعاری اسلامی و اخلاقی است که در میان مردم متداول است، گرچه در جامعه سلام از باب ادب است، ولی خود سلام یک دعا است، درودی است که فردی به فرد دیگر میفرستد، سلام سبب محبت میشود و رابطه دوستی را برقرار میکند.
در علم فقه درباره سلام گفتن و جواب سلام دادن دستوراتی آمده، سلام گفتن مستحب است و کار و کلام خوبی است، ولی جواب دادن به سلام واجب است. یعنی حتماً باید شنونده جواب سلام را بدهد، و اگر جواب سلام را رد نکند گناه کار است، چون ترک واجب کرده است، در آخر هر نماز هم سلام گفتن واجب است، وقتی که شخصی به شخصی یا به اشخاص سلام میکند باید به طور صحیح سلام کند، اگر به طور نادرست و یا با الفاظ غلط سلام کند جواب دادن به آن سلام واجب نیست. در جامعه عصر حاضر معمولاً سلامها را به طور غلط و دست و پا شکسته و نامفهوم جاری میکنند. در زمان حضرت رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم شاید این طورها بوده، و حضرت این مسئله را دریافته و از خدا میخواهد او را روزی دهد تا سلام را روشن کند، مانند: سَلامٌ عَلَیْک، سَلامٌ عَلَیْکم، سَلامٌ عَلَیْک، سَلامٌ عَلَیْکما، اَلسَّلامُ عَلَیْک، اَلسَّلامُ عَلَیْکم، السَّلامُ عَلَیْک، السَّلامُ عَلَیْکما، علیک السّلام….
لازم است سلام را فاحش و روشن و رسا گفت، سلام را با قصد معنا و با قصد انشاء گفت تا باعث سلامتی شود. افشاء سلام ممکن است به معنای انتشار سلام باشد، خدایا من انتشار سلام دهم، سلام را منتشر کنم، یعنی اخلاق حسنه اسلامی را در جامعه واضح پیاده کنم.
سلام به معنای اسلام هم آمده است. خدایا من بتوانم اسلام را در جامعه بیان کنم، و حامی آن باشم و همچنین سلام نام مقامی است در بهشت، خدایا من بتوانم جامعه خود را بهشتی کنم، و بتوانم بهشت را روشن به جامعه نشان دهم.
سلام یکی از اسمهای خدای تعالی است، سلام اسم ذاتی خداوند است، سلام دومین اسم از اسمهای اُمْ و از اسماء خمسه طیبه است بنام حیاه و سلام و عالم و قادر و مرید.
سلام بهمعنای میزان و وزّان حقیقی و سلامت و کمال است، همه چیز سلام است و همه چیز ظهور سلام و ظهور خدای تعالی است.
و اِفشاء السلام: خدایا نام اقدس تو سلام است، خدایا من بتوانم تو را واضح و روشن معرفی کنم و به همه خلق برسانم، و همه خلق را به تو برسانم.
بیان رسا، ج ۱، صص ۱۷۴-۱۷۶